چگونه درست بنویسیم؟
به نام خالق لوح وقلم
علائم نـــگارشـــی
علائم نگارشی فارسی چه کاربردی دارند؟
علائم نگارشی: به مجموعه ی نشانه های نگارشی گفته می شود که کمک می کند افراد متن نوشته شده را درست بخواند و یا اینکه درست بنویسد.
در زبان و ادبیات فارسی برای اینکه فرد منظور خود را از نوشته بهتر برساند و اینکه معنی را از زبان گفتار به نوشتار منتقل کند، از نشانههای نگارشی استفاده میکند. اگر علائم نگارشی به درستی استفاده شوند، مفهوم متن به درستی به مخاطبان ارائه میشود. در غیر این صورت ممکن است مفهوم به خوبی منتقل نشود. رعایت اصول استفاده از علائم نگارشی در هر متنی لازم است و عدم استفاده و یا استفاده اشتباه از این نشانهها میتواند معنی کلام را مختل کند.
علائم نگارشی یا نشانه گذاری به طور کلی علائمی هستند که کاربرد مؤثری در آرایش جمله دارند و میتوانند معنای یک جمله را تغییر دهند. علائم نگارشی اگر اشتباه استفاده شوند، ممکن است جملات گیج کننده شوند یا معنای دیگری پیدا کنند.
همۀ ما احتمالاً با این مثال روبرو شده ایم؛«بخشش! لازم نیست اعدامش کنید.» و «بخشش لازم نیست. اعدامش کنید.» گاهی اهمیت این علائم نگارشی در حد مرگ و زندگی می باشد. در مثال اول با علامت تعجبی که بعد از بخشش آمده، این معنا به خواننده می رسد که متهم را باید بخشید و نیاز به اعدام ندارد و در مثال دوم که بعد از بخشش علامتی نیامده و در پایان جمله نقطه گذاشته، این مفهوم را می رساند که متهم باید اعدام شود.
انواع متن نگارشی
نگارش علمی : در نگارش علمی هر لفظی در معنای روشن و حقیقی خود است. نوشته هایی که نگارش علمی دارند، صریح ( = واضح ) دقیق ، گویا و بی ابهام است. در نگارش علمی آرایه ها و زیبایی های ادبی دیده نمی شود. برای مثال: خورشید می تابد. ( زبان علمی )
نگارش ادبی: در نوشته های ادبی نویسنده از آرایه ها ی ادبی برای توصیف و بیا ن عواطف و احساسات درونی بهره می گیرد. مثال: سیمرغ آسمان بال نور گستر خود را می پراکند.
تلمیح : شاعر یا نویسنده، گاهی برای زیبا تر ساختن سخن و تاثیر گذاری بیش ترِ آن، به اشاره و غیر مستقیم از آیات، روایات، احادیث، داستان ها و رویداد های مهمّ تاریخی و ... استفاده می کند. به این زیبایی سخن تلمیح گویند.
کلمات قصار ( ضرب المثل ) جملات کوتاه و پر معنی را کلمات قصار گویند. کلمات قصار، فشرده و خلاصه ی افکار و اندیشه های بلند هستند. ضرب المثل ها، کوتاه و بسیار تاثیر گذارندو به راحتی در ذهن ماندگار می شوند. مثال : گر صبر کنی ، ز غوره حلوا سازی. مثال : یک دست صدا ندارد. مثال : هرکه بامش بیش ، برفش بیش تر.
تشبیه : ادّعای همانندی بین دو یا چند چیز را گویند که به علّت شباهت مشترکی دارند. کتاب همچون غنچه ای پر از برگ است.
انواع علائم نگارشی
همانطور که در بالا گفتیم علائم نگارشی در درست خواندن و درست نویسی فرد را کمک می کند. در ادامه انواع علائم نگارشی را بیان می کنیم:
نقطه . :
یکی از نشانه های نگارشی (نقطه. ) می باشد. این علامت در پایان جمله هاى کامل خبرى یا انشایى می آید. نقطه را زمانی استفاده میکنیم که میخواهیم مکث کامل اتفاق بیافتد. برای مثال : سعدی شاعر بزرگی است.
و پس از پایان یافتن پی نوشت هاى ارجاعى یا تفصیلى، مثال: زرینکوب، عبدالحسین؛ پیشین، ۱۳۷۵: ص55.
پس از نشانه هاى اختصارى: ابن سینا متو لّد سال 428 ه.ش یا ر.ک. (رجوع کنید)
شماره ردیف رقمى یا حروفى . مثال:1.
در صورتی که واژهای به جای جمله کامل به کار رود، پس از آن نقطه گذاشته میشود:
بله.
نه.
کتاب. ( مثلاً در پاسخ « چه خواندی؟»)
پس از نهی مؤدبانه و غیرمستقیم نقطه میگذاریم.
خواهش میکنم، شرمندهام نکنید.
در انتهای آدرس و منابع مثال : تهران : خیابان کارگر شمالی، تقاطع بزرگراه گمنام، کوچۀ چهارم. یا نخعی، رضا؛ راهنمای پایاننامه نویسی؛ چاپ اول، تهران: انتشارت هگمتان، ۱۳۷۷.
نکته: نکته قابل ذکر در مورد نقطه آن است که نباید در پایان شعر از نقطه استفاده کنیم.
ویرگول یا کاما (،)
یکی دیگر از علائم نگارشی که در رساندن مفهوم جمله کمک بزرگی به خواننده می کند، ویرگول (،)می باشد. ویرگول، از رایجترین و کاربردیترین علائم زبان فارسی، بوده و بهطور کلی، ویرگول نشانه ای است که باید اندکی در خواندن مکث کنیم. این نشانه برای سهولت و درستی خواندن نوشته و برای انتقال معنی جملهها استفاده میشود.
موارد استفاده از ویرگول:
به جای «و» عطف در بین کلمات، عبارات و جملات در یک جمله: تفکر، منبع اصلی ثروت، پیشرفتهای مادی، اکتشافات بزرگ و همۀ کامیابیهاست.
باید توجه داشته باشید که اگر تعداد عبارات بیش از سه بود، دو مورد آخر با «و» به هم متصل میشوند.
در واقع ویرگول در دو طرف عطف بیان و بدل مورد استفاده قرار میگیرد.
برای مثال : پیامبر گرامی اسلام، محمد مصطفی، در کودکی مادر خود را از دست داد.
یا دوستم، که امیدوارم هر جا هست سلامت باشد، در نوجوانی انسان مهربانی بود.
همچنین گاهی برای رفع توهم در عبارات آخر، علاوه بر واو عطف، ویرگول هم میآوریم. برای مثال علی، بهمن و حسین؛ جهان، خشایار و رضا؛ و مصطفی، شهرام و سیاوش در کلاس به سه گروه سهنفره تقسیم شدند.
از دیگر موارد استفاده از ویرگول جداسازی اجزای یک آدرس یا ارجاع می باشد. برای مثال:
آدرس: تهران، خیابان کارگر شمالی، تقاطع بزرگراه گمنام، کوچۀ چهارم.
نکته: اگر نام خانوادگی قبل از نام کوچک بیاید، بین آنها ویرگول میگذاریم. فتوحی، محمود.
بین دو کلمه که در یک جمله تکرار شده است و برای خوانایی درست از ویرگول استفاده میکنیم.
آن شهر، شهر ارواح بود.
زمانی که کلمات به اشتباه بهصورت ترکیب وصفی یا اضافی خوانده میشوند از ویرگول استفاده میکنیم.
این کتاب، راهنمای معلمان است.
هر وقت بخواهیم صفتی را در دو کلمه معطوف به یکی از آنها نسبت دهیم از ویرگول (به همراه «و» عطف) استفاده میکنیم. برای مثال: پسران، و مردان کهنسال
اگر نهاد در جمله یک ترکیب اسمی و یا مصدر بود، آن را با ویرگول از گزاره جدا میکنیم. برای مثال: یک تصویر خوب، از هزار جمله گویاتر است. یا خواستن، توانستن است.
در جملات مرکب، برای جداسازی جمله پایه و پیرو از کاما استفاده میشود. برای مثال: اگر چه تلاشی نکردم، موفق شدم.
از دیگر موارد استفاده از ویرگول زمانی است که بخواهیم بخشی از جمله را برای تأکید بیشتر از قسمت دیگر جدا کنیم، از ویرگول استفاده میکنیم. برای مثال: به سؤالات من پاسخ داد، بیکموکاست.
همچنین بعد از منادا، گروه قیدی ابتدای جمله و قیدهای نفی و اثبات ابتدای جمله هم ویرگول به کار می رود. برای مثال:
منادا: سعدی، به روزگاران مهری نشسته بر دل
گروه قیدی: پس از سالها، ردی از خشنودی را میشد در چهرهاش دید.
قید نفی/ اثبات: خیر، اینطور نیست.
نکته ای که درباره نشانه ویرگول باید بدانید این است که نباید در کاربرد ویرگول افراط کرد. رها کردن ویرگولهای فراوان در متن باعث زشت شدن کلیت متن در یک نگاه میشود. باید دانست که در بسیاری از موارد خواننده مکث میکند. که باید از آن پرهیز شود.
همچنین گفتنی است قبل یا بعد از حروفی مانند: (تا، که، و، اگر، یا، هم، خواه، اما، ولی، چون، زیرا، بنابراین، پس، اگر و را) معمولا از ویرگول استفاده نمیشود.
علائم نگارشی دو نقطه:
دو نقطه از نشانههای دو وجهی است؛ هم علامتی برای جداسازی است و هم از نشانههای مکث موقت محسوب میشود. به طور کلی از دو نقطه برای شرح و توصیف کلمات و عبارات قبل از خود استفاده میشود. دو نقطه، نشانه آن است که نقل قول یا توضیح اضافی پس از آن بیان میشود.
موارد استفاده از دو نقطه:
یکی از موارد استفاده از دو نقطه، قبل از نقلقول مستقیم می باشد. برای مثال: کارشناس در این باره گفت: «هر گونه دخالت در ترکیب دارو ممکن است منجر به عوارض جانبی بیشتر شود».
برای توصیف و اشاره به جزئیات
این عقیده مبتنی بر اندیشههای دو مکتب است: مارکسیسم و کاپیتالیسم.
بعد از کلمات توضیحی مثل «عبارت است از»، «برای مثال»، «از جمله» و....
راههای دستیابی به اهداف بلندمدت فراوان است؛ برای مثال: .....
برای جداسازی موارد زیر از دو نقطه استفاده می شود:
محل نشر از دیگر اجزای شناسنامۀ کتاب: تهران: نشر چشمه.
نام مقصد از دیگر اجزای آدرس: تهران: خیابان کارگر.
تفکیک عنوان اصلی و فرعی: غلط ننویسیم: دشواریهای املای فارسی
از دیگر موراد استفاده از دو نقطه، برای نشان دادن یک ساعت مشخص می باشد. مانند: ۷:۱۴
نکته: باید توجه داشت گذاشتن دو نقطه پس از عنوانها لازم نیست و همچنین اگر کلمات توضیحی همراه با کسرۀ اضافه آمده باشد دیگر از دو نقطه استفاده نمیکنیم. مثال: برای مسافرت وسایل شخصی مانندِ حوله، مسواک، پتو و … لازم است.
نقطه ویرگول (؛)
یکی دیگر از نشانه های نگارشی، نقطه ویرگول می باشد. نقطه ویرگول نشانه آن است که جمله، پیرو یا متمم یا مکملی دارد. این علامت نگارشی نشانهای برای مکث نسبتاً بلند است؛ این مکث کمی طولانیتر از ویرگول و کوتاهتر نقطه است.
موارد استفاده از این علامت نگارشی:
بعد از جملههای کاملی که مستقل نیستند، از نقطه ویرگول استفاده میکنیم.
امروز او را دیدم. (جملۀ مستقل)
امروز او را دیدم؛ اما … (جملۀ غیرمستقل)
برای تفکیک و جداسازی عبارتهای مختلف در یک جملۀ طولانی نقطه ویرگول میگذاریم؛ این جملات به نظر مستقل میآیند اما در اصل با یکدیگر مرتبط هستند. برای مثال : با استقرار دمای پرفشار، ابرها پراکنده شدند؛ از شدت بارندگی کاسته شد.
همچنین وقتی که به نظر میرسد جمله تمام شده است، ولی در واقع هنوز ادامه دارد و نویسنده میخواهد خواننده را به ادامه جمله کامل توجه دهد، از نقطه ویرگول استفاده میکند.
به عنوان مثال پیش از حروف: ولی، اما، زیرا و مانند اینها.
مثل: تو را دوست دارم؛ ولی حاضر نیستم همه عمرم را با تو بگذرانم.
هر گاه میخواهیم ارکان یک لیست (فهرست) یا آدرس را جدا کنیم، نقطه ویرگول استفاده میکنیم. برای مثال : آثار سعدی عبارت است از: گلستان؛ بوستان؛ قصاید؛ غزلیات.
یا احمدی گیوی، حسن و دیگران؛ زبان و نگارش فارسی؛ چاپ سیزدهم، تهران: انتشارات سمت،
در جملهای که چند گروه کلمه با ویرگول بهم مرتبط شدهاند، از نقطه ویرگول برای جداسازی گروهها استفاده میکنیم. برای مثال: زهرا، مریم و فاطمه؛ سمیه، سمیرا و ساجده؛ و لاله، مونا و ستاره در کلاس به سه گروه سهنفره تقسیم شدند.
در جملات مرکب، هر گاه جمله پایه زودتر از جمله پیرو آمد، بین دو جمله نقطه ویرگول میآید.
به مقصد رسیدم؛ اما کمی دیر.
گیومه یا نقلقول«»
یکی دیگر از علائم نگارشی، گیومه می باشد. این علامت نگارشی، نشانه آن است که آنچه در میان این دو نشانه قرار میگیرد، نقل قول مستقیم از شخصی است. همچنین می توان گفت گیومه از نشانههای دربرگیرنده است و بهطور کلی برای بیان نقلقولهای مستقیم استفاده میشود؛ به همین دلیل آن را به نام نشانه نقل قول هم میشناسند. مثلا به قول حضرت حافظ: «مرا به رندی و عیب آن فضول عیب کند که اعتراض بر اسرار علم غیب کند»
موارد استفاده گیومه یا نقل قول«»
در برگیرنده نقل قول مستقیم می باشد و دو حالت برای چنین جملههایی وجود دارد: اگر قبل از نقلقول دو نقطه آمده باشد، بعد از بسته شدن گیومه، نیازی نیست نقطه بگذاریم.
نیوتن در قانون سوم خود گفت: «هر عملی، عکسالعملی دارد.»
اگر قبل از نقلقول دو نقطه نباشد، بعد از بسته شدن گیومه باید نقطه گذاشت.
نیوتن در قانون سوم خود گفت «هر عملی، عکسالعملی دارد.».
در جملات پرسشی و عاطفی بهتر است از گیومه استفاده شود.
وقتی جملهای از مشاهیر آورده میشود، نام صاحب نوشته خارج از گیومه آورده میشود.
هر گاه بخواهیم توجه مخاطب را به عبارتی جلب کنیم، با برجستهسازی و قرار دادن آن در گیومه اینکار را میکنیم.
یکی از صور خیال در ادب فارسی، «متناقضنما» است.
ذکر عنوان کتاب، مقالات، پایاننامهها، اشعار معروف و نظایر آن.
همچنین وقتی در متن قرار است به واژهای اشاره شود و منظور از آوردن واژه خود آن واژه باشد و نه معنای آن از گیومه استفاده میشود.
مانند: بهتر است این توضیحات را در ذیل بخش «توضیحات تکمیلی» بیاورید.
یا: لطفا نظر خود را درباره نام «پرهام» بیان کنید.
نکته:باید توجه داشت که نقل قول غیرمستقیم داخل گیومه قرار نمیگیرد.